Projektorok működését tekintve már az izzók felépítésénél van az első nagy különbség.

Az LCD-s projektorok parabola, a DLP-s projektorok elliptikus reflektort alkalmaznak.
Az LCD projektorokban lévő izzók egy parabolatükör segítségével párhuzamos fénysugarakat bocsátanak ki egy speciális lencsepanelen (integrátor lencse) keresztül az LCD panelek teljes felületére, hiszen a parabolatükör a fókuszban elhelyezett pontszerű fényforrás fényét a beesés irányától függetlenül mindig azonos irányba veri vissza.

 

projektorizzo_felepites

LCD panel

Az LCD panelek mérete 05 – 1.8 coll átmérő, tehát nagyon fontos az integrátor lencsék szerepe, hogy az LCD panelek minden egyes pixelére ugyan annyi fénymennyiség érkezzen.

Besötétített helységben jól látszik a szálló por koncentrációja    - Egy projektorizzó fényerejének változása a használat folyamán

A korábbi LCD-s projektoroknál még nem alkalmaztak integrátor lencséket, itt egy egyszerű gyüjtőlencsét alkalmaztak. Ezt a megoldást az egy pontba való fénysugár koncentrálás gyengébb szintje miatt már nem alkalmazzák.

Besötétített helységben jól látszik a szálló por koncentrációja    - Egy projektorizzó fényerejének változása a használat folyamán

DLP technológiájú projektoroknál – egy-két gyártót kivéve – teljesen más a működés. Itt egy pontból érkező fénysugarakat újra egy pontba kell összegyűjteni és erre az elliptikus tükrök alkalmazhatóak.

Hogyan működik a projektor izzója

Színkerék

Erre azért van szükség, mert fény útjába helyezett színkeréken kell koncentrálódni a fénysugárnak a helyes és erőteljes szín visszaadás miatt. Itt is mint az LCD-s nél, a DMD chip teljes felületére azonos fénymennyiség kell hogy jusson.

projektorizzo_belso_03
projektorizzo_belso_03

DMD chip

A kivételek az LCD-s projektoroknál alkalmazott izzókat használját, de a fény útjába egy kondenzátor lencsét helyezve gyűjtik egy pontba a fénysugarakat a színkerék részére.

Kapcsolódó bejegyzések

Az 5 legjobb videokonferencia alkalmazás céges hívásokhoz

Az 5 legjobb videokonferencia alkalmazás céges hívásokhoz

Ma már szinte minden vállalatnál rendszeresek a videokonferencia hívások, legyen szó akár ügyfelekkel való kapcsolattartásról, vagy a munkatársak közötti megbeszélésekről. A piacon számos alkalmazás elérhető, amely alkalmas céges hívások lebonyolítására, viszont...

Konferenciaterem: béreljek, vagy sajátot rendezzek be?

Konferenciaterem: béreljek, vagy sajátot rendezzek be?

Egy profin felszerelt konferenciaterem rengeteg előnnyel jár és rendkívül jó szolgálatot tesz, akár online, akár személyes események rendezéséről legyen is szó. Gyakori kérdés azonban, hogy megéri-e saját konferenciatermet fenntartani, vagy a bérlés a megfelelő...