Videokonferencia

A videókonferencia a kommunikációs megoldások leggyorsabban fejlődő területe, ahol azon túl, hogy látjuk és halljuk a partnereinket még dokumentumok valós időben történő megtekintését és szerkesztését is magukban foglalják. Ezeket a dokumentumok, amelyek akár vezeték nélküli módon megoszthatók személyes eszközeinkről, elláthatjuk megjegyzésekkel. Személyes eszközeinken futó, például a WebEx vagy a Skype for Business, egyszerű és gyors csoportos kommunikációs felületet biztosít. 

Konfenrencia

Gyors információáramlás és hatékony kommunikáció: két olyan alapvető követelmény, amely nemcsak egy üzleti vállalkozás sikeréhez, de a mindennapi élethez is nélkülözhetetlen. Egy mai modern konferenciaterem felépítését tekintve igen bonyolult rendszer, de arra törekszünk, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen használni azt. A videókonferencia, mint kommunikációs megoldás, áll egy helyszíni rendszerből, egy felhőalapú szolgáltatásból, vagy a kettő hibridjéből.

Konferencia_terem_tervezés kivitelezés

Egy átlagos konferenciaterem főbb ismérvei:

Minden résztvevő részére az asztalban kialakított csatlakozóház, ahová a laptop kábeleit csatlakoztathatják (VGA, HDMI, Audio, USB, Ethernet, 230V)

A terem fényviszonyaihoz igazított projektor, mely egy motoros vászonra vagy egy interaktív táblára vetít

Vezetékes és vezeték nélküli elérés hálózati elérés

Video- és audiokonferencia készülékek határfelület mikrofonnal

Terem hangosítás, a vezeték nélküli mikrofonok és az egyéb médiaforrásokból érkező eszközök (médiaszerver, tuner, cd, dvd, stb.) részére is kialakítva

Multi-távirányító, melyet egy fő (konferencia bonyolító) használ és ezzel tudja a gyors teremműködtetést szabályozni

Teremvilágítás és ablaksötétítés automatikus szabályzása

Egy mai modern konferenciaterem működése:

Az asztalokba épített csatlakozó-házakon keresztül bárki képes a rendszerhez csatlakozni a laptopjával a vezetékes vagy a vezeték nélküli hálózathoz, és arról képet, hangot továbbítani. Képet küldhetünk a projektorra, hangot az audió erősítőre. Ha nem vászonra, hanem interaktív-táblára vetítünk, akkor képesek vagyunk egy látványos oktatást/prezentációt tartani a résztvevőknek.

 A videokonferencia berendezés és arra csatlakoztatott kijelző vagy projektor képes akár multipontos konferenciába kapcsolt partnerek képét és hangját egyszerre vagy felváltva sugározni. A videó-konferencia rendszer képes arra, hogy automatikusan ráfókuszáljon a beszélő személyre, annak a képét mutassa a partner kijelzőjén és egyéb prezentációk (ppt) is megjeleníthetők azon. A videokonferencia rendszer nagy előnye, hogy a távolról és egyszerre több helyen tudunk oktatni/prezentálni.

Videokonferencia
Videokonferencia termek tervezése kivitelezése

A terem hangosítását a plafonba rejtett vagy oldalfali hangszórók, a megfelelő teljesítményű erősítők és mikrofonok biztosítják. A vezetéknélküli „csiptetős” mikrofonok nagyfokú szabadságot biztosítanak az előadók részére. Egy másik fontos és egyre jobban keresett berendezés: a tolmács- és kongresszusi rendszer. Jellemzői röviden: egyszerű és kényelmes működtetés. Felhasználhatósága nagyban elősegíti a konferenciák eredményes lebonyolítását. Például a küldött egységek egygombos működtetése teljesen leegyszerűsíti a küldöttek felszólalását. Az egységek mikrofonjának hajlékony gégecsöve megkönnyíti a különböző termetű hozzászólókhoz való alkalmazkodást. A mikrofon hangfelszedőjének és iránykarakterisztikájának köszönhetően minden körülmények között optimális beszédfelvételt eredményez.

Hangminőség

A kiváló hangminőség is fontos. Hiszen egy konferencián, ahol fontos témákat vetnek fel és fontos dolgok dőlnek el, minden egyes résztvevőnek minden egyes elhangzott szót pontosan meg kell értenie. Az általunk összeállított rendszerek legfőbb előnye az, hogy mindig a kapható legkorszerűbb komponenseket építjük be. Így nemcsak a legmagasabb minőségi követelményeknek felelnek meg, hanem úgy lettek tervezve, hogy az emberi beszéd karakterisztikájához a lehető legjobban illeszkedjenek. A beépített gerjedésgátló funkció a felszólalóval szomszédos hangszórókat megfelelően lehalkítja, így is növelve a beszéd érthetőségét. Igény szerint tervezünk fixen terembe beépített vagy mobil változatot is.

Manapság már majdnem minden műszaki eszköz távirányítható. Egy ilyen rendszerbe integrált eszközparknak legalább 6-7 db távirányítója van, melyeket egyszerre használni meglehetősen nehéz feladat. Ennek a bonyolult és nehezen átlátható használatnak a kiküszöbölésére szolgál a központi vezérlő egység és a vele kommunikáló multi-távirányító.

videoKonferencia_telefon
videokonferencia kozepes tárgyaló

A rendszer felépítését tekintve a távirányító lett a központ, minden eszköz ide van csatlakoztatva (infra jeltovábbító kábel, RS-232 vezérlő port, feszültségszint ugrás figyelő elektronika). Egy vezeték nélküli elérési pont segítségével rádiófrekvencián tud kommunikálni a két eszköz, ezért nem szükséges a távirányítót a vezérelni kívánt készülék felé irányítani, hanem kényelmesen tartva vezérelhetjük azt, a terem bármely pontjáról. Mivel egy használati funkcióban több készülék is működhet (pl. prezentálásnál 4 különféle), ezért ún. kedvenc gombok is kerülhetnek felprogramozásra, azaz egy gomb lenyomására lejön a motoros vászon, bekapcsolódik a projektor, az A/V szelektor, és az erősítő, nekünk csak a saját notebook-unkat kell csatlakoztatni az asztali csatlakozók valamelyikébe.

Egy mai modern konferenciaterem építésének fázisai:

1.

Az igények és a helyszín felmérése

2.

Logikai kapcsolási rajz, kábelezési terv és árajánlat készítése, bizonyos esetekben látványterv készítése

3.

Kábelezés

4.

Konzolok, liftek, vászontokok beépítése, egyeztetve más építő cégekkel (pl. gipszkartonos), hogy az ő munkájukkal párhuzamosan készüljön a terem

5.

Projektorok, vásznak, táblák, hangsugárzók, stb. beszerelése

6.

Rendszerprogramozás, majd élesztés

7.

Teszt

8.

Átadás, oktatással karöltve

*Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen komplex feladatot az épületgépészeti és elektromos rendszerrel párhuzamosan kell elkészíteni!

AV rendszer 02.9