Házimozi rendszer

A Függetlenszerviz Hungária Kft. vállalja komplett házimozik tervezését és kivetelezését.

Szerintünk a házimozi egy ÉRZÉS, egy ÉLMÉNY.

Házimozi – gondolatébresztő

Képzeld el a következőt:

Hulla fáradt vagy és az egész napi rohanástól az idegeid pattanásig feszültek. Leülsz a szobádban a vászon elé. Elindítod a rendszert, a lejátszóba beteszel valami koncert lemezt. Nekem a kedvencem, Robbie Williams: Life at the Albert című, jazz jellegű koncertje, vagy a MUSE-tól bármi. A műsorvezető felkonferálja RW-t. Már akkor elfelejtem minden addigi gondomat, a napi stressz azonnal köddé válik. A konferálást követően óriási tapsvihar köszönti R.W.-et én meg ott ülök az első sorban és szinte késztetést érzek, hogy én is felállva tapsoljak! Szinte hallom a mögöttem ülők levegővételét is. Az egész felvétel alatt az az érzésem van, hogy megint ott vagyok a koncerten méghozzá a VIP helyen. A hangokat nem a hangfalakból hallom. Ezeknek nyoma sincs. Egyszerűen mindent úgy és onnan hallasz, ahogy az a koncerten is volt.

A koncert után jöhet egy film. Egy örök kedvenc Star Wars vagy egy nyomatékos Guy Ritchie film?

Az űrháborús jelenetnél a szíved a torkodban dobog és a fotelt szorongatod, az űrhajók ott húznak el melletted. Az üldözéses résznél két szívinfarktus között hátra, meg oldalra kapkodod a fejed, mert az események nem csak a vetített képen és előtted zajlanak, hanem egyszerűen ott ülsz az események kellős közepén. És akkor felmerül benned egy kérdés: Ki volt az az idióta, aki azt mondta, hogy a házimozi célja, hogy azt az érzést reprodukáld otthon, mint amit a moziban kapsz?

Ez valami teljesen más. Ez az, amikor a film valóban megelevenedik, Robbie Williams és társai pedig koncertet adnak csak a te kedvedért. . .

Na én ezt nevezem házimozinak. . .

Ahhoz, hogy ez az érzés a szobádba, vagy nappalidba költözzön, kell egy rendszer mely professzionális erősítőből, egy média lejátszóból, képmegjelenítőből, jó minőségű kábelekből, és egy hangfalszettből áll külön-külön.
Ez egy láncolat, ha gyenge valamelyik láncszem, akkor az egész láncolatot gyengíted.

Tudod: Minden lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszem!

Ez nagyon fontos. Nem! Inkább azt mondom, hogy ez a legfontosabb. Annyira fontos,hogy olvasd el még egyszer és bármikor vásárolni indulsz, ezt tartsd szem előtt!
Még mielőtt bármit is csinálnál, pontosan gondold végig, hogy mit is vársz a leendő házimozidtól. Azt várod el, hogy szóljon, „valahogy”, vagy pedig az előbb leírt élményt szeretnéd érezni, látni, hallani.

Az elmúlt 15 évben, mióta itthon is nagy keletje van a házimozinak, jó néhányan gondolták úgy, hogy ők bizony komoly moziélményre vágynak. Rászántak egy délutánt és kiválasztottak egy számukra szimpatikus komplett házimozi rendszert. Hazavitték, összeállították és rájöttek arra, hogy azok a nagy marketingáldozatokkal eladott komplett házimozi rendszerek, valójában semmilyen pozitív érzést nem váltanak ki. Nem lesz libabőrös a háta, nem ragadja magával a film, vagy egy koncertlemez.

Miért van ez így?

Azért, mert a kompakt rendszerek takarékosak. Takarékosak az elfoglalt hellyel, takarékosak a felhasznált alkatrészekkel, takarékosak a minőségi jelátalakítással, takarékosak minden mozi élményt kiváltó részletességgel és mindezekért takarékos az „értékükkel”.

Ahogy a mondás is tarja, „Olcsó húsnak híg a leve”.

A kompakt rendszerek azok a ”szóljon valahogyan” kategória. Hangminőséget ne várj, amit ezek a rendszerek nyújtani tudnak az előbb leírtakon kívül az még a hangerő. De azt is maximum 65-70%-ig, felette már jön a műanyag hangfalaktól igen csak fájdalmasan hangzó recsegő, ropogó, torzító hang.

Nem bántani, elítélni akarom az ilyen rendszereket és pláne nem rosszalló megjegyzést tenni azokra, akik ilyen egyberendszert használnak otthon. Ők azok, akik az előbbi kérdésre azt mondták, hogy ők bizony heti 1-2 alkalommal megnéznének egy filmet. Fontos számukra, hogy a rendszer könnyen összeállítható, könnyen elhelyezhető és minél kisebb, esztétikusabb legyen. Zenehallgatás csak és kizárólag háttérzenélés jelleggel jöhet szóba.

Ha te is hasonlóan gondolkozol, akkor számodra is megoldást jelenthet egy ilyen kompakt rendszer, de azért remélem te itt nem állsz meg és az igényeid inkább a minőség felé húznak.

Tehát ha meghatároztad, hogy egy valóban komoly élményt nyújtó rendszert szeretnél, akkor még ne dőlj hátra! Van még jó néhány dolog, amit tisztáznod kell mielőtt vásárolni indulnál.

Ezek pedig a következők:

  • mekkora a helyiség, ahol a rendszer szólni fog?
  • mivel a minőség mindenkinek más és más, határozd meg pontosan, hogy mire fogod használni a rendszert!

Elsősorban filmet nézel és csak másodsorban zene? Ha kiemelten fontos a zene, pontosan határozd meg az irányzatot (pl. elsősorban pop, rock, trance, stb., vagy inkább jazz, latin, blues, stb.) Ha ezek megvannak és pontosan meghatároztad az igényeidet, akkor jöhet a második lépés, amikor is az igényeidnek leginkább megfelelő komponenseket összeválogatod. Jó-jó, tudom, hogy most mire gondolsz. „Honnan tudjam, hogy melyik készülék felel meg az igényeimnek?”

Egy biztos: Ne a termékleírásában szereplő adatok (bit, watt, ohm, stb.) alapján dönts! 

Házimozi rendszer tervezéskor figyelembe kell venni:

A szoba/helység adotságait - méret, sötétíthetőség, akusztika

Méret: ergonómia, vetítővászon méret

Sötétíthetőség: projektor fényerő

Akusztika: audió rendszer

audio vizualis_kijelzok
audio vizualis_kijelzok