Mitől mehet tönkre a projektorizzó és hogyan növelhetjük meg az élettartamát?

november 11, 2020
Audiovizuális rendszerek tervezése, kivitelezés, üzemeltetése Tervezünk, fejlesztünk, telepítünk Ügyfeleink eredményességét elősegítve a vizuáltechnikai szolgáltatások teljes körét nyújtjuk, magas minőségben.

A „hogyan működik a projektorizzó” című cikk folytatásában az izzók tönkremenetelének okairól és arról olvashatnak, hogy hogyan hosszabbíthatják meg az izzók élettartamát.

Az izzók fényerőcsökkenéséhez és tönkremeneteléhez az alábbi tényezők vezethetnek:

  • nő a távolság a wolfram elektródák között
  • az izzó belsejében megnő a nyomás és a hőmérséklet
  • kikristályosodik a kvarcüveg
  • az izzó felrobban
  • nem karbantartott projektor, azaz a szűrők teljesen el vannak tömődve
Felrobbant izzó és maradványai

Felrobbant izzó és maradványai

Egy elhanyagolt projektor belseje

Egy elhanyagolt projektor belseje

Ezen kívül a projektor optikai rendszerébe (lencsék, tükrök, polárszűrők, LCD, DMD chipek) került különböző eredetű szennyeződések okozhatnak fényerőcsökkenést és képminőség romlást. Sajnos – főleg nagyobb várásokban – a levegő tisztasága nem megfelelő, a por koncentrációja magas és az ilyen helyeken javasolt a sűrűbb karbantartás. Itt kell, megjegyezzem, hogy ne felejtsük el azt a fontos tényt, miszerint a nagynyomású higanyizzós (UHP) készülékek fényereje nem egyforma a teljes működés ideje alatt. Ezt legjobban az alábbi koordinátán láthatjuk:

Besötétített helységben jól látszik a szálló por koncentrációja    - Egy projektorizzó fényerejének változása a használat folyamán

Besötétített helységben jól látszik a szálló por koncentrációja – Egy projektorizzó fényerejének változása a használat folyamán

Tippek az izzók élettartamának megnöveléséhez:

A projektorizzók élettartamát több tényező befolyásolja. Legfontosabb, hogy a projektort tiszta környezetben használjuk, másodsorban ne használjuk huzamosabb ideig (8-10 üzemóra). Ha a projektort egész nap kell működtetni, akkor iktassunk be üzemszüneteket, kb. 2-3 óránként legalább 30-40 percet. Ilyenkor a túlmelegedés a fő ellenség. Ezen kívül tisztítassuk meg projektorunkat bizonyos időközönként (környezet szennyezettségének függvényében). Ez is különböző időtartam lehet, erősen kihasznált projektoroknál 1-2 havonta, közepesen használtaknál elég 3-6 havonta karbantartani. Legvégül a készüléken az úgynevezett “Eco-mode” (gazdaságos üzemmód) bekapcsolása javasolt: a kép ugyan pár száz ANSI lumen értékkel gyengébb lesz, de a lámpa élettartama drasztikusan növekedhet. Ha tehetjük (hordozható projektorok esetében), zárt helyen, pl. táskában tároljuk azokat.

Karbantartásra szoruló projektor (a szűrők teljesen el vannak tömődve)

Karbantartásra szoruló projektor (a szűrők teljesen el vannak tömődve)

Digital Signage – Vizuális tartalommenedzsment

Szöveges és dinamikus (kép, film, hang) tartalmakat jelenít meg egy elektronikus képernyőn. Egy modern Digital Signage rendszer több médiaplatformot egyesít magába és az innovatív technológiák alkalmazásával magas hatékonyságú marketing eszköz.

AVer 4K kamera beépített világítással

Az AVer piacra dobta Cam130 4K cameráját, amely egy virtuális kommunikációra tervezett beépített mikrofonnal ellátott USB konferencia kamera.A Cam130, az AVer első kamerarendszere, amely beépített világítást tartalmaz, egyirányú...