A projektor izzók típusai

november 11, 2020
Audiovizuális rendszerek tervezése, kivitelezés, üzemeltetése Tervezünk, fejlesztünk, telepítünk Ügyfeleink eredményességét elősegítve a vizuáltechnikai szolgáltatások teljes körét nyújtjuk, magas minőségben.

A projektor izzó használatára vonatkozó általános elvek egyszerűek. Kis elektromos kisülés/töltés nagyítva hoz létre magas intenzitású fényt.

Elektromos kisülés egy természetes jelenség melyet a villámlás során találtak, ez az első fémhalogén lámpa megalkotásához vezetett – ez használatos némi korszerűsítéssel.
A higany az az elem melyet az ilyen lámpák legtöbbjénél használnak a kisüléshez és a fényterjesztéshez. A növekvő trendekkel, a lámpatechnológiák kihangsúlyozódtak, hogy megfeleljenek a speciális kivetítéssel szembeni elvárásoknak, valamint a lámpák fényadása színkapacitásának növelésére.

UHP (Ultra Magas Nyomás) technológia

A fő különbség egy világításra használt projektor izzó és az “UHP” között az, hogy a drótszál (izzószál) helyett utóbbinál két elektróda közötti elektromos kisülés történik a magasnyomású higanygőz közvetítésével. A higanygőz magas nyomás és kisülés alatt lehetővé teszi a magas színhatást még kis kompakt méretben is. A fő hátránya az UHP lámpáknak az elektródák és a teljesítmény romlása idővel a magas hőmérsékelt miatt, ezért a lámpa színspektrum képessége idővel leromlik. 10.000 üzemórával, a lámpák csak higanygőzt alkalmaznak közvetítő anyagként és más halogenideket nem.

projektorizzo_xenon

Xenon Arc (ív) technológia

Legutóbbi fejlesztések a “Xenon arc” technológia növekedett a mozi projektorok használatában ahol a természetes fényt kell imitálni. Működési elve hasonló az “UHP”-hoz; magas nyomású Xenon gáz tölti meg a teret az elektródák között (300 atmoszféráig)  2 Kw és 15 kW között teljesítménnyel, ezek a Xenon projektor lámpák használatosak a híres IMAX kivetítő rendszerekben. A nagyon magas hőmérséklet vízhűtő rendszereket igényel hogy a magas hőmérséklet okozta károkat csökkentse. Magas fényerősség és spektrális eloszlás eme technológia néhány előnye.

projektorizzo_xenon

NSH technológia

Fémhalogén lámpák az ultraibolya lámpák megalkotásához is vezettek melyek az UV spektrumot használják előnyösen.  Ez a technológia megbízható fényességet biztosít amely egyenletesen oszlik el a térben vibrálás és szakadozás nélkül a kimeneti sugárban. Házimozi-, üzleti- és adatprojektorokban használatos, magas fényerővel kompakt formában is. Üzemóra átlagosan 2000-6000 óra, egyedüli modellként is kapható a lámpa.

projektorizzo_nsh

P-VIP technológia

P-VIP lámpa rendszerek OSRAM által kifejlesztett technológiája, amely lehetővé teszi, hogy egy hullám-generátor segítségével a fényt milliszekundumos időrendben alakítsuk. A hullámforma  DMD Chip-el és a színkerékkel szinkronizálva ismétlődik (DLP projektorok). Használatuk valamennyi működési/üzemelési körülmény között alkalmas, ezek a lámpák igen hosszúéletűek és magas fényerejűek. A projektrok hosszantartó teljesítményéhez elsőbbséget élvez e technológia minden továbbfejlesztett formája.

projektorizzo_p_vip

DTEN ME – személyes együttműködési eszköz

A Zoom a DTEN gyártóval együttműködve piacra dobta az első Zoom for Home eszközt, amely három beépített kamerával és nyolc mikrofonnal ellátott érintőképernyőt kínál. Tapasztalja meg a valódi együttműködés erejét kisebb, személyes munkaterületeken a DTEN ME 27″...

DXC Technology AV rendszer megújítása

Előzmény A DXC Technology felújításba kezdett az év elején, és így lehetőség adódott az AV rendszer megújítására, három tárgyalónál is, amiket összenyithatunk. A tervezés és a tervek elfogadása után megkezdődött a kivitelezés is, amit a tervezéssel együtt a...

SZIE Halgazdálkodási Tanszék AV rendszer telepítése

SZIE Halgazdálkodási Tanszék, újonnan épült előadótermének AV rendszer kialakításaElőzmény: A SZIE Halgazdálkodási tanszékének bővítési folyamataként kialakításra került egy a tanszék fennhatósága alá tartozó előadóterem. A terem felszerelése kapcsán felmerült, egy, a...